Informator Izby Adwokackiej w Warszawie

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie wśród sygnatariuszy międzynarodowego stanowiska w sprawie zabójstwa holenderskiego adwokata

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie jest sygnatariuszem bardzo ważnej deklaracji w obronie adwokatów, na kanwie zabójstwa holenderskiego adwokata Derka Wiersuma.

Adw. Derk Wiersum, szanowany prawnik i zastępca sędziego, został zastrzelony w biały dzień, pod swoim domem w Amsterdamie, wczesnym rankiem 18 września 2019 r. Motywem zabójstwa był prawdopodobnie fakt, iż Wiersum reprezentował świadka koronnego w procesie Marengo przeciwko członkom organizacji oskarżonych o liczne morderstwa i usiłowanie zabójstwa.

Członkowie organizacji Lawyers for Lawyers są zszokowani zabójstwem adwokata oraz zaniepokojeni wpływem tego wydarzenia na pracę prawników na całym świecie. Budujące jest szybkie i publiczne potępienie tej zbrodni oraz natychmiastowe działanie podjęte przez władze holenderskie w celu wszczęcia dochodzenia.

Izby Adwokackie z całego świata wyrażają solidarność z amsterdamską izbą.

Mr. Wiersum, a well-respected lawyer and deputy judge, was shot in broad daylight outside of his house in Amsterdam in the early morning of 18 September 2019. He was representing a crown witness in the so-called Marengo-trial, a high-profile criminal case against members of an organization accused of several murders and attempted murders in the last couple of years. Although the events are still being investigated, it is assumed and highly likely that the death of Mr. Wiersum is related to his work as a lawyer.

Lawyers for Lawyers is shocked about the killing of Mr. Wiersum, and we are concerned about the impact of this tragic event on the legal profession and the rule of law. We welcome the prompt and public condemnation of this crime and the immediate measures taken by the Dutch authorities to initiate an investigation.